fbpx

La Llei de despenalització de l’eutanàsia arracona la de cures pal·liatives

COMPARTIR EN REDES

En el procés de despenalització de l’eutanàsia en què està immers el Parlament dels Diputats espanyol no se sol subratllar que aquest tràmit, està arraconant el del projecte de Ley de Derechos y Garantías de la Dignidad de la Persona ante el Proceso Final de su Vida, la coneguda llei nacional de cures pal·liatives, que necessita ser consensuada per presentar-se a la Comissió de Sanitat i d’aquí al Congrés.

De nou, la ideologia s’imposa per sobre de les necessitats dels pacients i els ciutadans, ja que la legalització de l’eutanàsia comporta un posicionament ideològic, mentre que la de les cures pal·liatives és una necessitat de la qual pateixen moltes comunitats autònomes i els pacients que la necessiten.

Mentre aquesta setmana els diputats votaven l’esmena a la totalitat del PP contra la Llei que vol despenalitzar l’eutanàsia, presentada pel grup socialista al Congrés, el grup de diputats que discuteixen la ponència sobre les cures pal·liatives l’està debatent des de març de 2017. És evident que el debat de l’eutanàsia està desplaçant del debat la necessitat d’una llei de cures pal·liatives que doti als metges d’uns procediments i una partida pressupostària d’una eina fonamental per a la qualitat de vida del pacient en l’última etapa de la seva vida.

L’eutanàsia avança a les pal·liatives

La raó és que els diputats no aconsegueixen consensuar un únic document representatiu com a causa de les diferents visions, per exemple les sancions previstes per les possibles irregularitats dels professionals. La lentitud ha provocat que la proposta del PSOE avanci a la de Ciutadans i es posicioni com a eix central del debat, quan els professionals reclamen amb més urgència la de pal·liatives.

Tant el grup d’atenció al final de la vida de l’Organización Médica Colegial (OMC) com la Organización Médica Colegial (OMC) como la Sociedad Española de Cuidados Paliativos (SECPAL) han estat assessorant al partit d’Albert Rivera en l’elaboració de l’esmentada Llei de Garanties. L’aspecte més polèmic és el que permetria la sedació com un dret del pacient, sense subjectar-lo a la indicació facultativa. Alguns van veure aquí una porta a la despenalització de l’eutanàsia i van alertar en aquest sentit.

A Espanya falta molt per fer en l’atenció a pal·liativess. Més de 70.000 espanyols -la cinquena part- moren a l’any sense accés a aquesta assistència. Amb aquest panorama, als pal·liativistes els sorgeix un dubte més que raonable: si no està assegurat l’accés a les pal·liatives a tot el territori espanyol i l’eutanàsia està penada, ¿què passarà quan es despenalitzi?

¿Te ha gustado el artículo?

Ayúdanos con 1€ para seguir haciendo noticias como esta

Donar 1€
NOTICIAS RELACIONADAS

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Rellena este campo
Rellena este campo
Por favor, introduce una dirección de correo electrónico válida.

El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.