Lloc: Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona (Aula Magna)
Data: Dimecres, 23 d’octubre a les 19h.
Organitza: Grup d’investigació per a la protecció de la víctima dels delictes d’odi per raó de religió o creences (Possibilitat de participació d’entitats col·laboradores o patrocinadores de l’acte)
Antecedents:
– Darrerament s’ha tornat a posar sobre la taula la qüestió sobre l’ensenyament de la religió als centres educatius de Catalunya
– Les comunitats religioses catòlica, evangèlica, islàmica i jueva mantenen uns acords amb l’Estat Espanyol que garanteixen legalment l’ensenyament confessional a l’escola, però en molts casos no es fa efectiu.
– Per la seva part, el Conseller d’Educació ha manifestat públicament la seva voluntat de substituir l’ensenyament confessional de la religió per una assignatura obligatòria de Cultura religiosa per a tot l’alumnat.
– Existeix una preocupació social respecte a la radicalització ideològica i religiosa de les futures generacions.
– S’evidencia un cert consens respecte a la qualitat del sistema educatiu finés i la idoneïtat de prendre com a referència alguns dels seus criteris d’intervenció.
Objectiu
Plantejar des de la perspectiva del Dret i de la de les diferents comunitats religioses la importància de garantir l’ensenyament de la religió a l’escola com a mesura de prevenció de la radicalització dels infants, valorant l’aportació que pot fer el model educatiu de Finlàndia per a normalitzar la situació en el sistema educatiu català.
Proposta de ponents
– Dra. Francisca Pérez Madrid (ponent i moderadora). Professora titular del Departamento de Historia del Derecho, Derecho Romano y Derecho Eclesiástico del Estado de la Universitat de Barcelona.
– Sr. Mohamed el Ghaidouni, President de la Unió de Centres Islàmics de Catalunya
– Dr. Joan Costa i Bou, Delegat de Pastoral Social de l’Arquebisbat de Barcelona
– Sr. Guillem Correa Caballé, Secretari General del Consell Evangèlic de Catalunya
– Sra. María Gutiérrez Arana, Professora de religió a Finlàndia