fbpx

De les “midterms” a les presidencials: 4 elements que apunten a la reelecció de Trump al 2020

COMPARTIR EN REDES

Surt consolidat o afeblit Donald Trump de les recents eleccions legislatives?

A primera vista, la resposta no és gens clara, ja que el Partit Republicà ha consolidat un pèl la seva majoria al Senat però ha perdut un important numero d’escons a la Cambra dels Representants.

Tot i això, hi ha diversos factors que fan que Trump sigui ja avui un bon candidat de cara les eleccions presidencials del 2020.

1. Ha sortit de les midterm més ben parat que la majoria de Presidents

Com ja avançà Catdiàleg, Donald Trump és un dels presidents de la història recent dels Estats Units que surt menys debilitat d’unes eleccions legislatives a meitat de legislatura. Tot i que els Republicans han perdut 28 escons a la cambra baixa, els tres presidents anteriors, Obama, Clinton i Bush fill en perderen més. En concret, 63, 52 i 30 respectivament. A més, cap d’ells els compensà amb un avenç al Senat. Obama és d’altra banda el president que més pèrdues ha encaixat en unes “midterm” des de l’època de Kennedy.

2. Ha aconseguit aglutinar el Partit Republicà

Mentre que al 016, Donald Trump era un personatge estranger, inclús hostil, per a la direcció dels republicans, avui Trump aglutina els líders locals i estatals del partit, tal i com el seu intens tourelectoral per recolzar els candidats republicans al Congrés ha demostrat.

3. Proposa un model clar, els demòcrates no

Trump ha donat un nou impuls a la dreta conservadora nord-americana després d’una dècada sense un rumb ideològic clar. En efecte, el discurs polític dominant fins a la irrupció de Trump ha estat el centrisme econòmic i progressisme moral compartit per Barack Obama i Hilary Clinton.

Després de que el radicalisme anti-Obama del Tea Party no acabés de quallar, ho ha fet la contundència de Donald Trump. Però a diferència dels opositors al llavors president Obama, Trump no tan sols ha denunciat els fracassos dels demòcrates sinó que ha traçat un programa electoral molt clar: reducció de la despesa pública, creació de llocs de treball i “Amèrica primer”. Tot plegat sobre un fons de valors conservadors sense embuts, com ha recentment demostrat l’elecció del jutge Kavanaugh a la Cort Suprema.

En definitiva, Trump ha aconseguit generar un discurs sòlid i concret, pel qual la seva administració treballa de forma activa i coherent. Davant ells, els demòcrates pateixen una manca de lideratge i xoc de idees: a les darreres eleccions legislatives, un cert numero de candidats demòcrates que han estat escollits s’han declarat obertament socialistes. Quelcom de inacceptable als Estats Units inclús per a un progressista, i una mala carta de cara per a les eleccions presidencials que es juguen entre dos únics candidats.

4. El context actual afavoreix la popularitat de les seves propostes

Barack Obama guanyà les eleccions del 2008 en un context de crisi econòmica i financera que era propici a les seves polítiques socials. Ara, Donald Trump se sent com peix a l’aigua en un món que cada cop és més perillós i incert.

El seu “Amèrica primer” cobra un sentit molt viu quan el nord-americà mig veu el que succeeix arreu del món: terrorisme islamista, retorn de la competició entre grans potències, moviments migratoris massius, o pèrdua de rumb del gran projecte alternatiu a Occident, la Unió Europea.

¿Te ha gustado el artículo?

Ayúdanos con 1€ para seguir haciendo noticias como esta

Donar 1€
NOTICIAS RELACIONADAS

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada.

Rellena este campo
Rellena este campo
Por favor, introduce una dirección de correo electrónico válida.

El periodo de verificación de reCAPTCHA ha caducado. Por favor, recarga la página.